Historie

Fans is een piepklein dorpje, een hameau, dat bestaat uit drie huizen, waarvan onze eeuwenoude boerderij het grootste is. Het ligt in een wijde, open vallei aan de oevers van de rivier de Aveyron in de Zuid-Franse campagne, in het departement Aveyron.

De naam "Fans" hebben we overigens niet zelf bedacht. Zo heet het hier al sinds mensenheugenis. Ook heet het hier wel "Fons" of "Les Fons". Dat zou kunnen duiden op een Romeinse oorsprong van die naam. In het Latijn staat het woord fons voor bron; de naam Fans zou dan dus kunnen verwijzen naar de vele bronnen die de vallei rijk is.


Fans ligt temidden van grazige weilanden, omzoomd door bosrijke heuvels, en is getooid met enorme eikebomen die schaduw geven tot aan de oevers van de lui voorbijstromende rivier. Het is er stil, rustig, mooi en vriendelijk, in de zomer fluit er de wielewaal, kortom het is er een "petit coin au paradis", een klein stukje van het paradijs.

Fans ligt 5 kilometer ten zuiden van Rignac, ons boodschappendorp. Binnen handbereik liggen twee grote steden, Villefranche de Rouergue en Rodez. Om de hoek ligt Belcastel, één van de leukste dorpjes van Frankrijk.